Організація обліку та відображення інформації про оборотні активи у звітності підприємства - Demchenko, Tetyana; Mykhailovyna, Svitlana (Економічні горизонти, 2019)
Мета дослідження – дослідити проблемні аспекти та методику відображення оборотних активів в бухгалтерському обліку та фінансовій звітності з метою оперативного прийняття обґрунтованих управлінських рішень керівництвом підприємства. Методологія. В процесі написання статті застосовувалися різні загальнонаукові та специфічні методи дослідження, зокрема діалектичний (при вивченні економічних явищ та категорій), індукції і дедукції (при дослідженні місця оборотних активів у системі обліку), історичний, логічний і порівняння (на стадії уточнення рахунків з обліку оборотних активів), системний (при розкритті процесів організації обліку оборотних активів), спостереження (в процесі дослідження стану оборотних активів на підприємствах), узагальнення та порівняння (на етапі узагальнення теоретичних положень і формуванні висновків з даного дослідження). Результати. Встановлено, що оборотні активи є необхідною складовою майна підприємства, і потребують створення належної системи бухгалтерського обліку з метою своєчасного надання інформації про наявність, рух і використання оборотних активів підприємства. Здійснення організації обліку оборотних активів та відображення інформації про них у фінансовій звітності підприємства ускладнюється невизначеністю та постійними змінами нормативно-правових актів. З метою правильного відображення бухгалтерського обліку запасів на підприємстві облікові працівники повинні своєчасно відображати господарські операції по надходженню і руху оборотних активів в первинних документах. Із врахуванням напрямів руху та документального оформлення операцій з надходження та вибуття запасів, нами розроблено схему руху запасів на підприємстві, що наочно показує формування інформації на рахунках бухгалтерського обліку. Проведено аналіз відображення оборотних активів у фінансовій звітності підприємства із врахуванням впливу змін з моменту введення в дію Національного П(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності». Практичне значення. Застосування на практиці запропонованих пропозицій дозволить забезпечити правильне відображення операцій з організації обліку оборотних активів та оперативне одержання необхідної інформації керівництвом. Результати дослідження спрямовані на покращення якості, достовірності й оперативності обліку оборотних активів, можуть бути використані в практиці роботи на підприємствах України. Перспективи подальших досліджень. Розгляд напрямів узгодження бухгалтерського обліку й оподаткування операцій з оборотними активами шляхом внесення пропозицій змін у чинну нормативну базу. Здійснення оцінки діючих методів обліку оборотних активів, розробки та впровадження рекомендацій щодо їх практичного удосконалення.