Застосування показників швидкості при оцінюванні та забезпеченні економічної безпеки підприємства - Nusinov, Volodymyr; Mishchuk, Ievgeniia (Економічні горизонти, 2019)
Мета дослідження. Метою статті є систематизація існуючих показників швидкості, що використовуються в економіці при оцінці та забезпеченні економічної безпеки підприємства. Методологія. У дослідженні застосовуються загальнонаукові теоретичні методи: узагальнення, пояснення, групування – для аналізу поглядів економістів на об’єкт дослідження та формулювання висновків контент-аналізу первинних джерел, аналіз і синтез - для з’ясування основних наукових категорій дослідження, обґрунтування нових концептуальних положень, принципів, концепцій та категорій; схематичне і графічне зображення – для візуального представлення результатів. Результати. Проаналізовані існуючі в економічній літературі показники швидкості. Виявлено, що більшість з них застосовується при аналізі ділової активності підприємства. Встановлено, що узагальнюючим показником швидкості зміни явища у часі є середній абсолютний приріст. Узагальнено та охарактеризовано існуючі в теорії статистики види швидкості. Запропоновано методичні засади оцінювання економічної безпеки підприємства, що ґрунтуються на її ієрархічній побудові. Встановлено, що найважливішими ресурсами забезпечення економічної безпеки є гроші та час. Виявлено проблему, яка полягає у необхідності поєднання в одному показнику оцінки економічної безпеки різнорідних індикаторів та створенні нагромадження специфічних показників, важко застосовуваних на практиці. Запропоновано для її вирішення при оцінюванні економічної безпеки використовувати час в якості показника, який акумулює дію різних чинників. Показано, що для визначення часу, необхідного на досягнення необхідного значення індикаторами складових економічної безпеки, які знаходяться на першому рівні ієрархії можуть використовуватись рівняння тренду або інші методи прогнозування. Запропоновано час, необхідний для досягнення належного рівня складових економічної безпеки, які знаходяться на другому рівні ієрархії, визначати двома шляхами: максимумом або сумою періодів, знайдених за складовими, розташованими на першому рівні ієрархії. Для оцінювання часу досягнення належного рівня економічної безпеки за тими видами, що розташовані на вищих рівнях ієрархії запропоновано два напрями. При цьому за першим напрямом передбачається прогнозування і побудова нової функції, а за другим – визначення максимального періоду чи їх суми по показникам часу, знайденим для складових другого рівня ієрархічної структури економічної безпеки. Практичне значення. Обґрунтовано шляхи використання значення швидкостей та, за наявності, прискорення, відповідних змін щодо показників, які, своєю чергою, впливають на досягнення та забезпечення належного рівня економічної безпеки підприємства. Доведено доцільність визначення швидкості як похідної від значення індикатора економічної безпеки, а прискорення як похідної від швидкості або другої похідної від значення індикатора економічної безпеки. Акцентовано увагу на доцільності врахування етапу поточного циклу в економіці та стадії життєвого циклу самого підприємства. Запропоновано нормувати показники часу і відповідно до нормативного часу визначати нові нормативні значення індикаторів економічної безпеки, нормативні показники швидкості та прискорення. Запропоновано у науковий термінологічний обіг ввести поняття «економічна швидкість» та «економічне прискорення». Цьому будуть присвячені подальші дослідження авторів. Іншим напрямом наступних розробок стане розкриття їх специфічних особливостей.