Застосування системних підходів щодо оцінки ефективності діяльності банку в умовах фінансової незалежності регіону - Melnychuk, Yuliia (Економічні горизонти, 2019)
Стаття спрямована на аналіз системних підходів щодо оцінки ефективності діяльності банку в умовах фінансової незалежності регіону. Безумовно фінансовий сектор відіграє ключову роль у розподілі фінансових ресурсів в економіці. Ефективність банків має суттєвий вплив на економічну діяльність і значимість її проявляється як на макро-, так і мікрорівні. В умовах формування незалежного регіону та її ринкової фінансово-кредитної системи, конкурентоспроможності банківських послуг, продуктів перед банками постає завдання підвищення ефективності діяльності на основі впровадження оптимальних форм господарювання і управління банківською діяльністю. Особливе місце в цьому питанні посідає фінансовий аналіз діяльності банку, оскільки саме регулярне проведення банком аналізу дає можливість досягнення економічної ефективності функціонування банку. З урахуванням цього є потреба у більш детальному теоретичному і методичному дослідженні аналізу та вибору системного підходу оцінки фінансово-економічної ефективності діяльності банку. Мета дослідження. Метою дослідження є виявлення основних підходів щодо оцінки ефективності діяльності банку в умовах фінансової незалежності регіону. Методологія. Сукупність методів дослідження становить методологію аналізу та організації основних законодавчих актів та законів, а саме методи узагальнення, порівняння, хронологізації, аналізу та узагальнення. Результати. За результатами дослідження надаються рекомендації щодо впровадження сучасних підходів оцінки фінансової ефективності діяльності банків, а саме обґрунтування підходу щодо оцінки ефективності діяльності банку з урахуванням ризику та необхідність застосування системного підходу. Узагальнено теоретичні підходи щодо сутності оцінки фінансової ефективності діяльності банку і обґрунтування методичних засад удосконалення даного процесу в умовах фінансової незалежності регіону. Розглядається міжнародний досвід оцінки ефективності банку і можливості застосування його для оцінки ефективності українських банків. Практичне значення. Результати дослідження можна використовувати у практичній діяльності банківських установ для самоперевірки та оцінки фінансового стану діяльності банку, пошуку напрямів покращення його позицій на ринку банківських послуг. Перспективи подальших досліджень. На основі проведених досліджень виникає об’єктивна необхідність з’ясувати теоретичні та методологічні основи діяльності банків для розробки інвестиційних проектів розвитку регіону з залученням капіталу банківських установ.