Вплив ризиків та економічної безпеки держави на пряме іноземне інвестування - Bondaruk, Taisiya H.; Bondaruk, Oleh S.; Kulish, Anna P. (Економічні горизонти, 2019)
Метою статті є дослідження ризиків та прямих джерел загроз економічній безпеці держави, а також у виявленні можливих та необхідних джерел їх нейтралізації. Методи. У статті використано наступні методи дослідження: порівняльний економічний аналіз, системний аналіз, індукція та дедукція, узагальнення, логічне узагальнення, групування, графічного вираження статистичних даних. Результати. У статті проаналізовано кількість та динаміку іноземних інвестицій в Україні за останні декілька років, здійснено оцінку якості інвестицій на основі міжнародних даних. Оцінка кризових ситуацій можлива відповідно до виявлення та аналізу реальних і можливих загроз економічній безпеці у її різноманітних секторах та їхній привабливості для прямого іноземного інвестування в економіку України. Зниження ВВП України і, як наслідок, зменшена вартість активів суттєво обмежує забезпечення відповідно до заощаджень інших компонентів національної безпеки, а також привабливості країни для інвестицій. Класифікація загроз бюджетній безпеці ґрунтується не лише на їхньому розподілі в групах, які залежать від різних характеристик, а також на градації цих груп відповідно до їхньої важливості для економічного розвитку (такий підхід допомагає визначити та нейтралізувати загрози, які є найбільшою небезпекою для економіки). Практичне значення. У статті обґрунтовано, що для подальшого покращення привабливості України для інвестування необхідно підвищувати якість правових та організаційних засад, які гарантуватимуть економічну безпеку держави для того, щоб забезпечити сприятливий клімат для інвестування та розвивати конкурентну спроможність національної економіки. Перспективи подальших досліджень авторів полягають у розробці концептуальних засад інвестиційної безпеки України з урахуванням викликів і загроз глобалізації.