Економічні чинники розвитку ринку продуктів харчування для дітей шкільного віку - Konovalenko, Anastasiia (Економічні горизонти, 2019)
Мета статті полягає у визначенні показників купівельної спроможності населення як економічного чинника макромаркетингового середовища, що впливає на розвиток ринку продуктів харчування для дітей шкільного віку та фінансову доступність продуктів харчування для дітей в Україні. Методи. В ході дослідження використано загальнонаукові методи та підходи, системний підхід, загальнологічні методи дослідження (аналіз, синтез, узагальнення, порівняння), статистичні методи та кореляційний аналіз. Результати. У статті розглянуто ключові тенденції зміни купівельної спроможності населення як економічного чинника маркетингового середовища, що впливає на розвиток ринку продуктів харчування для дітей шкільного віку ті вибір виробниками продукції відповідної маркетингової стратегії. Наведено аналіз валового внутрішнього продукту на душу населення та прогнози експертів щодо зміни показника. Зазначено чинники, що впливають на стан економіки України, та позитивні зрушення, що обумовлені реформами у системі правосуддя, правоохоронних органах та антикорупційних структурах. Акцентована увага на тому, що заважають економічним перетворенням високий рівень втручання з боку правоохоронних та антикорупційних органів, політична турбулентність, обмежену дієздатність влади та високі ризики дестабілізації ситуації, водночас фахівці прогнозують стабілізацію розвитку економіки України з 2021 р. Визначено динаміку зміни показників купівельної спроможності населення, доходів домогосподарств, співвідношення рівня прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати. Наведено аналіз зміни показника прожиткового мінімуму за останні 10 років та доведено, що темпи зростання законодавчо встановленого рівня прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати мають позитивну динаміку та корелюються між собою. Практичне значення. На основі проведеного аналізу визначено стан економічних чинників макромаркетингового середовища продовольчого ринку для дітей шкільного віку, які формують сприятливі можливості та негативні тенденції, що можуть бути прийнятими виробниками продовольства до уваги при формуванні маркетингової стратегії розвитку діяльності на ринку продуктів харчування. Перспективи подальших досліджень. Отримані результати визначають необхідність подальшої оцінки впливу інших категорій чинників для здійснення комплексної оцінки ринкових загроз та можливостей для виробників продуктів харчування для дітей шкільного віку.