Концептуальні засади розвитку соціальної відповідальності бізнесу в Україні - Бондарук, Таїсія Григорівна; Бондарук, Ігор Сергійович (Економічні горизонти, 2021)
Мета дослідження. Метою статті є поглиблення теоретичних засад формування соціальної відповідальності бізнесу та її розвитку в Україні. Методологія. У статті використано наступні методи дослідження: порівняльний економічний аналіз, системний аналіз, індукція та дедукція, логічне узагальнення, групування і графічний метод. Результати. Обґрунтовано, що розвиток бізнесу, інтеграція української економіки до світової економічної системи ставить перед бізнесом нові завдання, які пов’язані з активізацією процесів у сфері соціальної відповідальності в Україні. Обґрунтовано, що управління відносинами соціальної відповідальності бізнесу реалізується через вплив держави на вдосконалення трудових відносин, впровадження чесних бізнес-практик, антикорупційних практик, розширення екологічної відповідальності бізнесу та його співпраці з місцевими громадами. Визначено, що соціальна відповідальність бізнесу поступово стає важливою складовою стратегічного управління підприємствами в Україні. Встановлено, що в сучасних умовах переважають партнерські відносини держави та бізнесу (спільне регулювання), а також спостерігається активізація розвитку саморегулювання, що у сукупності здатні забезпечити свою результативність у сучасних умовах. Практичне значення. Важливими тенденціями у розвитку соціальної відповідальності бізнесу в Україні є недостатня оцінка ступеня важливості соціальної відповідальності, та виконання лише обов’язкових, визначених чинним законодавством норм. Перспективи подальших досліджень. Формування теоретичних засад соціальної відповідальності бізнесу та її розвитку в Україні підтверджує необхідність подальшого наукового обґрунтування інструментарію оцінювання ефективності соціальної відповідальності.