Нематеріальні активи та інтегровані системи управління - Linkova, Helen Yu. (Економічні горизонти, 2019)
Мета статті. В роботі встановлено, що з метою виходу на нові ринки збуту та підвищення конкурентоспроможності товарів на міжнародному ринку за умов інформаційної економіки та поширення нематеріальних активів для вітчизняних підприємств зростає роль інтегрованих систем управління. Виявлено – метою дослідження є аналіз викликів для підприємств України за часів Європейської інтеграції, що потребує вирішення завдань, пов’язаних з визначенням алгоритму запровадження міжнародних стандартів якості та механізмів оцінки продуктивності їх використання. Методологія. В роботі проведено ретроспективний аналіз систем управління якістю на підприємстві, за результатами якого виявлено еволюційні складові вимог до якості та структур її реалізації на підприємстві: вхідний контроль сировини; виробничі процеси; міжнародні стандарти; екологічний та соціальний менеджмент; безпека діяльності та інформації. Результати. З’ясовано основні світові тенденції економічного розвитку: посилення глобальної конкуренції, зростання сфери послуг, прискорення науково-технічного прогресу, інтернаціоналізація фінансових ринків. Охарактеризовані риси сучасної економіки України: ресурсна структура експорту; незначна складова нематеріальних активів; статичне ставлення до якості. Визначено класифікацію нематеріальних активів підприємства за активами і компетенціями як базу для, прискорення процесу отримання ефекту від господарчої діяльності. Так, вітчизняним підприємствам для реалізації стратегії виходу на європейські ринки необхідно активізувати управління формуванням потенційних можливостей підприємства завдяки розвитку компетенцій персоналу стосовно якості, систем управління та переговорної діяльності щодо залучень додаткових інвестицій, а також сприйняття стандартів якості. На основі вивчення еволюції концепцій управління якістю на підприємстві запропоновано проведення процесу інтеграції систем управління. Комплексне використання інструментів управління (спорідненість, зв’язки, терміни роботи): дозволить максимально збільшити синергетичний ефект інтеграції. Практичне значення. Встановлено, що поширення інтегрованих систем управління дозволить: споживачам – отримати товар з максимальним сполученням ціни та якості; власникам бізнесу – сформувати системне ставлення персоналу до якості, партнерам – знизити ризики реалізації угод; суспільству – отримати додаткові джерела фінансування за рахунок збільшення надходжень від експорту переробних галузей та покращити показники екології та безпеки. Перспективи подальших досліджень. Запропоновано напрямок для проведення подальших досліджень щодо запровадження інтегрованих систем управління – пошук економіко-математичних моделей, які оптимально поєднують внутрішні матеріальні активи та нематеріальні активи, що виходять за межі компетенцій окремого підприємства.