Система забезпечення якості освіти шляхом державного регулювання діяльності закладів вищої освіти - Попадинець, Назарій Миколайович; Журавель, Юлія Вікторівна; Панухник, Олена Віталіївна (Економічні горизонти, 2019)
Анотація. Мета статті є визначення державних заходів щодо формування механізму забезпечення формування якості освіти у закладах вищої освіти. Методи. В ході дослідження використано загальнонаукові методи та підходи, системний підхід, загальнологічні методи дослідження (аналіз, синтез, узагальнення, порівняння). Результати. У статті розглянуто ключові дослідження питань розвитку освіти в країні, зокрема звернута увага на процеси державного регулювання діяльності закладів вищої освіти. На основі теоретико-методологічного аналізу запропонована загальна схема механізму державного регулювання закладів вищої освіти, яка складається із суб’єктно-об’єктивної, цільової, інструментальної та інформаційно-аналітичної складових. Визначено, що стимулювання закладів освіти до неперервного покращення якості і доступності освітніх послуг відповідно до перспективних потреб ринку праці та економіки, продукування нових послуг відбувається шляхом часткового регулювання цих процесів державою. Доведено, що комплексне правове, організаційне, ресурсне, інформаційне забезпечення розвитку сфери економіки, зайнятості і соціальної інфраструктури, здатної реалізовувати права навчання і розвитку населення, а також задовольняти потреби різних галузей у кваліфікованих кадрах, стимулювати демографічне відтворення населення безпосередньо залежить від системи якості освіти в країні, що є основою формування професійних навичок кожного спеціаліста. Практичне значення. На основі проведеного аналізу наукових праць вітчизняних науковців, а також практики одного з університетів визначено систему індикаторів та ключові заходи внутрішньої системи забезпечення якості освіти, яку можна використовувати більшістю закладів освіти в країні імплементувавши в свою практику ті індикатори, яким той чи інший заклад відповідає. Перспективи подальших досліджень. Отримані результати визначають необхідність подальшої оцінки впливу інших індикаторів для здійснення комплексної оцінки внутрішньої та зовнішньої системи якості освіти що допоможе уніфікувати ті індикатори, які будуть найрезультативнішими для того чи іншого закладу освіти.