Сучасні тенденції розвитку підприємств малого бізнесу у сільському господарстві України - Курмаєв, Петро Юрійович; Колісніченко, Парасковія Тимофіївна (Економічні горизонти, 2021)
Мета дослідження. Метою статті є аналіз діяльності малих сільськогосподарських підприємств в Україні та ідентифікація основних перешкод їх розвитку. Методологія. У процесі дослідження використано наступні методи: узагальнення та компаративного аналізу. Авторами використано джерела статистичної інформації та аналітичних оглядів, перелік яких наведено у списку літератури. Результати. У статті проаналізовано основні показники, які характеризують ефективність функціонування малого бізнесу в Україні. Досліджено роль малих підприємств в економіці розвинених країн. Зазначається, що вплив результатів діяльності підприємств малого бізнесу на динаміку валового внутрішнього продукту (ВВП) є різний й залежить від багатьох чинників – як історичних, так й інших, пов’язаних, наприклад, із структурою економіки, культурою підприємництва. Вказується, що із здобуттям незалежності нашою країною, малий бізнес стрімко розвивався, зростала його частка у загальній кількості суб’єктів господарювання. Проаналізовано основні показники, які характеризують діяльність малих підприємств у сільському господарстві України. Результати дослідження засвідчують позитивну тенденцію до зростання прибутковості підприємств малого бізнесу, які функціонують у сільському господарстві в Україні. Практичне значення. Ідентифіковано основні перешкоди розвитку малого бізнесу в Україні. До них віднесено: низька ефективність нормативно-правового регулювання господарських відносин, високий рівень корупції та рейдерство. Авторами зазначено, що прискорення позитивних тенденцій розвитку малого бізнесу є можливим за умови підвищення рівня сприятливості підприємницького середовища в Україні. Перспективами подальших досліджень можуть стати дослідження механізму узгодження інтересів суб’єктів процесу соціальної відповідальності малого бізнесу.