Розвиток науково-методичних підходів до забезпечення економічної безпеки підприємства як ключового складника управління нею - Nusinov, Volodymyr Ya.; Mishchuk, Ievgeniia V. (Економічні горизонти, 2019)
Мета дослідження. Метою статті є розвиток науково-методичних підходів до забезпечення економічної безпеки підприємства як ключового складника управління нею. Методологія. У дослідженні застосовуються загальнонаукові теоретичні методи: узагальнення, пояснення, групування – для аналізу поглядів економістів і практиків на об’єкт дослідження та формулювання висновків контент-аналізу первинних джерел, аналіз і синтез – для обґрунтування нового наукового підходу забезпечення економічної безпеки підприємства. Результати. Ураховано специфічні ознаки економічної безпеки підприємства як об`єкту управління, що мають прояв у нелінійності зв’язків між її поточним рівнем та реалізованою сукупністю управлінських дій. Для оцінювання результатів забезпечення економічної безпеки обґрунтовані її динамічні параметри: операційна досконалість як внутрішня передумова її забезпечення та ринкова стійкість як зовнішня форма прояву внутрішніх системних характеристик бізнесу. Запропоновано методичний підхід до оцінювання результатів забезпечення економічної безпеки підприємства, що ґрунтується на оцінюванні ступеня відповідності вищезазначених параметрів (забезпечувальних площин) внутрішнім нормативам, середньогалузевим значенням та кращим практикам ведення бізнесу у поточному періоді. Імплементація пропонованого методичного підходу до оцінювання результатів забезпечення економічної безпеки у ретроспективному аспекті дозволила емпірично підтвердити, що внутрішні операційні передумови та ринкові позиції гірничо-металургійних підприємств визначаються використаними / не використаними на певний проміжок часу можливостями бізнес-середовища. Ідентифіковані стилі забезпечення економічної безпеки досліджуваних підприємств. Виявлено, що превалюючим є регресивний стиль, що має прояв у завищенні внутрішніх нормативів при небезпечному ступені відповідності кращим практикам ведення бізнесу. Обґрунтовано, що його використання ставить рівень економічної безпеки підприємства у критично небезпечну залежність від ринкової ситуації, а, з урахуванням сучасних тенденцій у економіко-політичному середовищ,і дозволяє спрогнозувати зниження рівня економічної безпеки досліджуваних підприємств вже у найближчій перспективі: падіння світової економіки, посилення протекціонізму на зовнішніх ринках, підвищення податкового навантаження, збільшення ставок екологічного податку тощо. Практичне значення дослідження. Обґрунтовано науковий підхід до забезпечення економічної безпеки підприємства, що інтегрує стратегічний та операційний рівні управління та забезпечує мінімізацію ступеня невідповідності внутрішніх системних характеристик бізнесу вимогам стейкхолдерів і тенденціям зовнішнього середовища на основі використання можливостей нарощення потоків доданої вартості в умовах перманентних динамічних змін функціонування підприємства. Подальші дослідження авторів присвячені розробці методичних підходів до врахування третьої площини забезпечення економічної безпеки – «стейкхолдерська задоволеність».