Проблеми розвитку малого готельного бізнесу в Україні - Поворознюк, Інна Миколаївна; Чирва, Ольга Григорівна; Малярчук, Наталія Миколаївна (Економічні горизонти, 2021)
Мета дослідження. Метою дослідження є аналіз проблем розвитку малого готельного бізнесу в Україні. Досліджуються причини виникнення проблем розвитку малих закладів розміщення та оптимальні шляхи їх вирішення. Методологія. Методологія дослідження базується на використанні законів і закономірностей економічної науки; методології системного підходу, що припускає комплексне вивчення специфіки діяльності малих готелів, в умовах жорсткої конкурентної боротьби. У дослідженні використовувалися вітчизняні та зарубіжні теоретичні, методичні та практичні розробки в індустрії гостинності. Результати. Обґрунтовано теоретичний підхід до розвитку малого готельного бізнесу як структурного елементу індустрії гостинності, що дозволило виявити основні проблеми його розвитку на усіх рівнях. Доведено, що ринок готельних послуг в останні роки стає предметом інтересу середнього і малого бізнесу. У свою чергу все більшою популярністю він користуються у туристів. Основні шляхи вирішення проблем малого бізнесу в Україні повинні базуватися на впровадженні нових стандартів для обслуговування споживачів готельних послуг та вдосконалення системи захисту прав споживачів, а також посилення вимог до забезпечення безпеки постояльців. Визначено, що в умовах постійно зростаючої конкуренції з боку міжнародних готельних підприємств важливо на національному рівні знизити ймовірність розвитку ринку під впливом мережевих готелів, забезпечити збереження доходів на території держави. Практичне значення. Практична значимість отриманих результатів полягає в тому, що вони можуть бути використані для вирішення актуальних проблем розвитку малих готельних підприємств в Україні. Перспективи подальших досліджень автора полягають в обґрунтовуванні напрямів підвищення якості надання готельних послуг у малих закладах розміщення.