(untitled) (Економічні горизонти, 2021)
Мета дослідження. Головна мета статті полягає в удосконаленні методичного забезпечення оцінки якості міжнародних торговельно-економічних відносин в аграрному секторі. Методологія. У ході дослідження застосовано такі методи: нечіткого логічного висновку, узагальнення, порівняння, графічного, експертних оцінок тощо. Результати. Обґрунтовано роль міжнародних торговельно-економічних відносин у розвитку вітчизняного господарства. Доведено доцільність використання прогнозування як інструменту для оцінки перспектив розширення співпраці у галузі сільського господарства з іноземними країнами. Визначено основні показники, які використовуються у процесі вимірювання якості взаємовідносин. Обґрунтовано необхідність розвитку інструментарію оцінювання якості міжнародних торговельно-економічних відносин. Запропоновано здійснювати оцінювання з використанням теорії нечітких множин на основі сформованого тезаурусу, до складу якого входять нечітка множина, функція приналежності, нечітка змінна, лінгвістична змінна, нечітка база знань, нечіткий логічний висновок. Розроблено схему процедури оцінювання якості міжнародних торговельно-економічних відносин з використанням методу нечіткого логічного висновку та опис нечіткої системи оцінювання якості міжнародних торговельно-економічних відносин аграрного сектору України. Здійснено аналіз в рамках дослідження двосторонніх угод України з країнами-партнерами в сфері сільського господарства та визначено, що прикладом високої якості міжнародних торговельно-економічних відносин є співпраця з Китаєм, Індією, Німеччиною, ОАЕ; помірної – з Грузією, Польщею, Францією, Кореєю; низької – з Японією, Іраном, Казахстаном та ін. Практичне значення. За результатами оцінювання відповідно до рівня якості міжнародних торговельно-економічних відносин виділено пріоритетні напрями співробітництва для України з країнами-партнерами, що сприятиме розвитку її економіки. Перспективи подальших досліджень автора полягають у розробленні механізму зростання якості міжнародних торговельно-економічних відносин між Україною та кранами-партнерами.