Стратегічні імперативи сталого економічного та соціального розвитку регіону в трансформаційних умовах - Войт, Дмитро (Економічні горизонти, 2021)
Метою статті є обґрунтування стратегічних імператив сталого економічного та соціального розвитку регіону в трансформаційних умовах. Методологія. У досліджені застосовані загальнонаукові методи, зокрема: теоретичне узагальнення – для визначення поняття стратегічних імператив; методи позитивного і нормативного аналізу – для обґрунтування стратегічних імператив сталого економічного та соціального розвитку регіону в трансформаційних умовах. Результати. Доведено, що базовими стратегічними імперативами розвитку регіону у стратегічній перспективі є критерії сталості всіх процесів формування та реалізації регіональної стратегії, а саме: забезпечення гармонії ( в ідеалі синергічного ефекту) між економічною ефективністю, соціальним благополуччям та екологічною безпекою. Для забезпечення дієвості, вказані імперативи повинні конкретизуватися у визначених критеріях та нормах, які є основними настановами для формування цілей та прийняття рішень на всіх рівнях управління регіоном. Обґрунтовано модель управління стратегічним розвитком регіону у контексті стратегічних імператив. Дана модель передбачає, що імперативи сталого стратегічного розвитку регіонів здійснюють наскрізний та комплексний вплив на процеси формування і реалізації регіональних стратегій шляхом узгодження рішень, що приймаються із основними критеріями для забезпечення балансу між економічним, соціальним й екологічним вектором їх реалізації. Систематизовано імперативні критерії сталого розвитку регіону, визначено відповідальні підсистеми та інструменти їх реалізації в трансформаційних умовах. Практичне значення. Пріоритетним напрямком бюджетної політики в сучасних умовах повинно залишатися питання забезпечення розвитку реальної економіки, оскільки формування бюджету здійснюються саме за рахунок її функціонування. На етапі становлення, бюджеті кошти повинні першочергово спрямовуватися в інвестування інфраструктурних проектів в межах регіону, що дозволить підвищувати конкурентоспроможність економіки та ділову активність (економічна складова), створити додаткові робочі місця (соціальна складова). Перспективи подальших досліджень. Відбір проектів повинен здійснюватися з урахуванням впливу його будівництва і реалізації на екологічний стан територій (екологічна складова).