Кластерний підхід у забезпеченні розвитку спортивної індустрії в Україні - Леонов, Ярослав В. (Економічні горизонти, 2019)
Метою статті є обґрунтування кластерного підходу до забезпечення розвитку спортивної індустрії в Україні. Методологія. У досліджені застосовані загальнонаукові методи, зокрема: теоретичне узагальнення – для визначення теоретичних основ і тенденцій змісту й складових принципів, кластерного підходу у забезпеченні розвитку індустрії спорту; системного підходу – для узагальнення властивостей та умов формування кластерів і технопарків; методи позитивного і нормативного аналізу – для вироблення рекомендацій та висновків. Результати. У статті розглянуто досвід впровадження кластерного підходу організації економіки на прикладі держав-лідерів. Визначено, що найбільш ефективним підходом у побудові системи економічного управління державою є кластерний. Перевагою такого підходу є можливість концентрації зусиль економічних суб’єктів у створенні доданої цінності, формування нових умов для розвитку традиційних і нових секторів економіки. Світовий досвід розвитку кластерного підходу свідчить про позитивну динаміку, що відбувається у певних секторах. Такому розвитку сприяє загострення конкуренції між крупними організаціями та середнім і малим бізнесом, з одного боку, науковими відкриттями, з іншого. З метою розвитку кластерної моделі організації економіки у побудові державної політики враховуються механізми стимулювання інновацій, створення робочих місць, рівень розвитку інфраструктури, податкові пільги тощо. Перспективи подальших досліджень. Дослідження принципів кластерного підходу щодо забезпеченні розвитку спортивної індустрії в Україні дають підстави до подальшого удосконалення інструментів розвитку спортивної індустрії і чому буде присвячено подальші розвідки автора.