Теоретичні особливості та засади управління ризиками в діяльності промислового підприємства - Ідобаєва, Алла Леонідівна (Економічні горизонти, 2019)
Мета дослідження. Головною метою статті є вдосконалення понятійного апарату процесу управління ризиками в діяльності промислового підприємства, засад управління ризиками, етапів та принципів даного процесу в діяльності промислового підприємства. Методологія. Для вдосконалення понятійного апарату процесу управління ризиками, засад управління ризиками, етапів та принципів даного процесу в діяльності промислового підприємства використано такі методи: узагальнення, аналізу та синтезу. Результати. В результаті проведеного дослідження розроблено власне визначення категорії «управління ризиками підприємства», етапи здійснення управління ризиками та принципи процесу управління ризиками, що враховують сучасні особливості даного процесу, а також особливості діяльності промислових підприємств. Також, в результаті проведеного дослідження, визначено обставини, що не дозволяють ефективно використовувати відпрацьовані і добре зарекомендували себе в інших сферах діяльності методи оцінки і управління ризиками. Практичне значення дослідження полягає у прикладному характері запропонованого понятійного апарату, засад управління ризиками, етапів та принципів даного процесу, які можуть бути використані в процесі управління ризиками в діяльності промислового підприємства, що особливо актуально в умовах мінливого та кризового середовища, в якому функціонують промислові підприємства, а також дозволяє підприємству створювати та розвивати конкурентні продукти, підтримувати необхідний рівень стабільності та ефективності. Перспективами подальших досліджень стане розробка методологічного забезпечення процесу управління ризиками в діяльності промислового підприємства.