Особливості, характеристика та класифікація бізнес-процесів торговельних підприємств - Онащенко, Дмитро Володимирович (Економічні горизонти, 2019)
Мета дослідження. Головною метою статті є вдосконалення понятійного апарату та класифікації бізнес-процесів торговельних підприємств задля отримання найбільшої ефективності від використання процесного підходу в розвитку організаційної архітектури торговельних підприємств. Методологія. Для вдосконалення понятійного апарату та класифікації бізнес-процесів торговельних підприємств використано такі методи: узагальнення, аналізу та синтезу. Результати. В результаті проведеного дослідження розроблено власне визначення категорії «бізнес-процес», що враховує сучасні особливості та сутність самого бізнес-процесу. Також, в результаті проведеного дослідження, узагальнено характеристику основних, допоміжних та бізнес-процесів управління. Практичне значення дослідження полягає у прикладному характері запропонованого понятійного апарату та класифікації бізнес-процесів торговельних підприємств, які можуть бути використані в процесі процесного підходу організаційного моделювання архітектури торговельного підприємства, що особливо актуально для довгострокового успіху підприємства, а також дозволяє підприємству створювати та розвивати конкурентні продукти в умовах мінливого середовища. Перспективами подальших досліджень стане застосування процесного підходу в розвитку організаційної архітектури торговельних підприємств.