Особливості використання статистичних методів для прогнозування зовнішньоекономічної діяльності підприємства - Карбовська, Л. О.; Братусь, Г. А. (Економічні горизонти, 2019)
Мета дослідження. Мета статті полягає в удосконаленні методичних положень щодо розробки середньострокового прогнозу експорту сировини для виготовлення клею та готової продукції на основі тренду динаміки експорту продукції вітчизняними підприємствами, що сприятиме вирішенню проблем щодо адаптації методів статистичного аналізу до реальних ситуацій економічної діяльності підприємств. Методологія. При дослідженні стану й тенденцій розвитку зовнішньої торгівлі України сировиною для виготовлення клею та готовою продукцією з усіма країнами використано таблично-графічний метод та системний аналіз; при розробці середньострокового прогнозу – метод екстраполяції. Результати. Застосування статистичних методів дозволило виявити закономірності та тенденції розвитку зовнішньоекономічної діяльності (ЗЕД), та визначити оптимальні напрями виходу на закордонний ринок ТОВ «Брістоль Еко Груп технологічне оновлення виробництва, розширення зв’язків з клієнтами і постачальниками, пошук нових замовників продукції, нарощування обсягів традиційної продукції, так і активне оновлення їх асортименту, розширення ринків збуту за рахунок проникнення на ринки Республіки Молдова, Білорусі, Узбекистану та Азербайджану. Було визначено такі напрями розвитку ТОВ «Брістоль Еко Груп»: за оптимістичним сценарієм: формування стратегії розширення ринку збуту – проникнення на ринки Республіки Молдова та Білорусі; оптимізація продуктового «портфелю» підприємства; розробка ефективної конкурентної стратегії (диверсифікація); стимулювання збуту (просування товару на основі співвідношення «ціна/якість»); за песимістичним сценарієм: або повна реорганізація та перепрофілювання підприємства, або його продаж основному конкуренту. Практичне значення дослідження полягає в тому, що основні висновки та пропозиції можуть бути використані вітчизняними підприємствами для формування ефективної системи управління зовнішньоекономічною діяльністю підприємства. Перспективи подальших досліджень. Визначено, що для ефективного функціонування підприємства ТОВ «Брістоль Еко Груп» доцільно створити відділ зовнішньоекономічної діяльності, що сприятиме поглибленню торгових відносин із іноземними партнерами та забезпечить можливість покращити управління його експортним потенціалом.