Методичні підходи до оцінки впливу показників розвитку трудового потенціалу на результати діяльності підприємств - Коваль, М.І.; Мельник, Б.Ю. (Економічні горизонти, 2019)
Метою дослідження є обґрунтування можливості застосування нових методичних підходів до оцінки впливу істотних показників (факторів) розвитку трудового потенціалу на результати діяльності підприємства шляхом використання методів факторного аналізу та отримання вузьких місць для практичного застосування відповідних управлінських питань, спрямованих на підвищення результатів діяльності досліджуваних підприємств (прибутку). Розкрито механізм застосування нових методичних підходів до визначення впливу внутрішніх показників (факторів) розвитку трудового потенціалу підприємства на результати фінансово-господарської діяльності підприємств шляхом використання спеціального математичного апарату – методів факторного аналізу. Для проведення такого факторного аналізу надзвичайно важливою проблемою є вибір показників, що адекватно відображають форми прояву сутності досліджуваного явища. Методологія. У нашому випадку по трьох підприємствах були відібрані 67 показників, що характеризують трудовий потенціал зазначених підприємств. Із них, внаслідок застосування інструментарію математичної статистики та кореляційно-регресійного аналізу, було відібрано 36 найбільш цінних, які слугували вхідною інформацією для факторного аналізу, внаслідок якого авторами було отримано матрицю факторних навантажень показників, що характеризують трудовий потенціал досліджуваних підприємств. Практичне значення дослідження полягає в тому, що в результаті по кожному із досліджуваних підприємств були визначені найбільш істотні фактори впливу, враховуючи які можна здійснювати ефективне управління розвитком трудового потенціалу підприємств у напрямі підвищення результатів їх фінансово-господарської діяльності.