Формування механізму конкурентного ціноутворення на сільськогосподарську техніку в Україні: сучасний стан та перспективи. - Марченко, С.М.; Воропаєв, А.В. (Економічні горизонти, 2019)
Мета дослідження. Головною метою статті є наукове обґрунтування теоретичних підходів і практичних рекомендацій пов’язаних з формуванням конкурентного ціноутворення на сільськогосподарську техніку вітчизняного виробництва з урахуванням досвіду зарубіжних компаній. Методи. Для досягнення поставленої мети було використано методи порівняння і синтезу, експертних оцінок. Результати. У результаті проведеного дослідження запропоновано заходи, спрямовані на удосконалення механізму конкурентного ціноутворення, збільшення обсягу експортного потенціалу на ринку сільськогосподарської техніки якісними машинами та обладнанням. З метою підвищення експортно-імпортного потенціалу виробників сільгосптехніки доцільно імплементувати ряд заходів, а саме підтримка вітчизняного виробництва складної сільськогосподарської техніки; створення сприятливих умов для побудови концернів та добровільних об’єднань із зарубіжними партнерами провідних виробників техніки у світі; створення умов державної підтримки щодо модернізації та технічного переоснащення вітчизняних агровиробників та прийняття закону «Купуй українське» з метою підтримки вітчизняного сільгоспмашинобудування. Практичне значення дослідження полягає у викладенні основних положень, які доведені до рівня конкретних пропозицій, що можуть бути використані підприємствами сільськогосподарського машинобудування в процесі удосконалення механізму конкурентного ціноутворення на сільськогосподарську техніку.