Економічна безпека підприємства в умовах пандемії COVID-19: обліково-аналітичний аспект в управлінні на регіональному рівні - Лещук , Г. В.; Якушик , І. Д.; Ганжуренко , І. В.; Галаченко, О.О.; Бовкун, О.А. (Економічні горизонти, 2021)
Мета дослідження. Мета статті полягає в удосконаленні методичних положень щодо розробки та формування концепції економічної безпеки, що є невід’ємною складовою загальної стратегічної концепції діяльності будь-якого підприємства. Сучасні виклики пов’язані з пандемією COVID-19, які негативно вплинули на ефективність діяльності суб’єктів господарювання зумовлюють вітчизняні підприємства задуматися про формування та забезпечення системи економічної безпеки підприємства на регіональному рівні, яка відповідно становить невід’ємну складову загальної стратегічної концепції діяльності будь-якого підприємства. Методологія. Методологічною основою дослідження стали загальнонаукові, спеціальні та статистичні методи економічних досліджень. Результати. Обґрунтовано вагомість інформаційної системи в управлінні підприємством в контексті бухгалтерського обліку як її складової. Проаналізовано інформаційно-аналітичне забезпечення в системі економічної безпеки вітчизняних підприємств в аспекті управління бухгалтерськими ризиками. Запропоновано концептуальну адаптивну модель управління бухгалтерськими ризиками в системі економічної безпеки підприємства на регіональному рівні. Виокремлено основні умови функціонування господарюючих суб’єктів у рамках забезпечення їх економічної безпеки в умовах пандемії COVID-19. Практичне значення дослідження полягає в тому, запропонована концептуальна адаптивна модель управління бухгалтерськими ризиками в системі економічної безпеки підприємства на регіональному рівні може бути впроваджена підприємствами для підвищення рівня економічної безпеки, адже вона є простим і універсальним інструментом оцінки ефективності господарської діяльності. На основі проведеного дослідження визначено актуальність даної теми в мінливих ринкових умовах. Перспективи подальших досліджень. Питанням удосконалення та впровадження адаптивної моделі управління бухгалтерськими ризиками в системі економічної безпеки підприємства будуть присвячені подальші наукові дослідження.