Управління інноваційною економікою в контексті тренду сталого розвитку в рамках моделі інституціонально-матричної кластеризації в умовах адаптивного кадрового менеджменту, діджиталізації агропродовольчої сфери та адаптації до умов пандемії COVID-19 - Михайлов, Андрій Миколайович; Ільїн , Валерій Юрійович; Коцупатрий , Михайло Миколайович; Фурсіна , Оксана Валеріївна; Гнатенко , Ірина Анатоліївна (Економічні горизонти, 2021)
Метою статті є дослідження управління інноваційною економікою в контексті сталого розвитку в рамках моделі інституційної та матричної кластеризації в контексті адаптивного управління людськими ресурсами, цифровізації агропродовольчої сфери та адаптації до пандемії COVID-19. Методи. У процесі дослідження були використані такі спеціальні методи наукового пізнання: історико-логічний метод; метод систематизації, класифікації та теоретичного узагальнення; метод інституційного аналізу; метод системного аналізу; метод логічного аналізу та синтезу; метод графічного аналізу. Результати. Визначено еволюцію ефекту співпраці та досягнення синергії всередині кластерів за різних типів економічних систем. Показано, що в постіндустріальній економіці дуже сильний ефект внутрішньокластерної співпраці, що обумовлено домінуванням суперконкурентного середовища та взаємовигідною кооперацією між державою, бізнесом і наукою. Запропоновано формування інституційної та матричної кластеризації в системі інноваційної економіки. Показано, що ефективність інституційної та матричної кластеризації забезпечується високим ступенем її комунікативності для стейкхолдерів. Практичний внесок. Напрями та шляхи розвитку кластеризації інноваційного підприємництва, що поєднують характеристики ефективної мережевої співпраці за участю великих провідних підприємств у вигляді кластерних моделей «колесо і спиці», «супутниковий» кластер, дають можливість планувати інноваційні кластери макро-, мезо- та мікрорівнів з урахуванням стратегічних пріоритетів економічного розвитку. Перспективи подальших досліджень. В інноваційному кластері постійно відбувається технологічний, людський, матеріальний та інформаційний обмін із мінливим зовнішнім середовищем. Таке середовище характеризується сукупністю суб’єктів господарювання, з якими постійно відбувається інноваційний, матеріально-інформаційний обмін (інновації, продукти, персонал, послуги, фінанси, маркетингові комунікації тощо). Основною особливістю інституційної та матричної кластеризації є поява синергетичного ефекту і, як наслідок, формування взаємовигідного співробітництва в мережевій системі.