Оцінювання діяльності туристичного кластера «Західна Черкащина»: закономірності формування та орієнтири розвитку - Кирилюк, Ірина Миколаївна (Економічні горизонти, 2021)
Метою дослідження є оцінка ролі туристичного кластера «Західна Черкащина» як одного з напрямів регулювання туристичного бізнесу в регіоні та обґрунтування його функціональної значущості для формування туристичної привабливості регіону. Методологія. У ході дослідження застосовано такі методи: логічного узагальнення, синтезу, індукції та дедукції, діалектичний і системно-структурний методи, порівняльний аналіз, графічний метод тощо. Результати. Досліджено діяльність туристичного кластеру «Західна Черкащина» як ефективного механізму підвищення конкурентоспроможності регіону. Визначено тенденції, що сприяють впровадженню кластерного підходу в туризмі, основні переваги створення та функціонування кластеру як чинника організації внутрішнього туризму та засобу підвищення ефективності використання туристсько-рекреаційних ресурсів регіону. Встановлено, що туристичному кластеру «Західна Черкащина» належить провідна роль у процесі активізації інноваційного розвитку туристичної індустрії регіону, оскільки в результаті його діяльності оптимізується туристична діяльність, активізується її розвиток, використовуються переваги спеціалізації компаній, створюючи на цій основі потужний синергетичний ефект соціально-економічного зростання як на регіональному, так і на національному рівні. Практичне значення. Обгрунтовано, що кластерна модель розвитку туристичної сфери є ефективним напрямом системного розвитку всіх учасників туристичної інфраструктури, які об’єднані в кластерне групування. Перспективи подальших досліджень автора полягають у дослідженні впливу діяльності туристичного кластеру «Західна Черкащина» на розвиток туризму у регіоні.