Розробка нових підходів до діагностики інформаційної прозорості регіонального ринку - Зінченко , Ольга Анатоліївна (Економічні горизонти, 2022)
Мета дослідження полягає в розробці методичного підходу діагностики інформаційної прозорості регіональних ринків на основі аналізу динаміки трансакційних витрат його учасників. Методологія. Для досягнення поставленої мети використано методи логічного узагальнення, діалектичний, системно-структурний методи, методи аналізу, синтезу та групування, регресивний аналіз. Результати. Доведено, що на рівень і структуру трансакційних витрат впливають особливості функціонування конкретного ринку, тому апробація підходу відбувалася в умовах регіонального ринку нерухомості. Висунуто та доведено гіпотезу про наявність лінійної залежності між отриманим прибутком суб’єктами ринку, які перебувають за межами регіону, і зовнішніми інвестиціями в даний ринок. Увага акцентована на наявність значної кількості інвестиційних ризиків, пов’язаних з інформаційною ентропією. Обґрунтовано, що це спонукає ринкових агентів постійно проводити ґрунтовний пошук, структурування і аналіз будь-якої інформації, що, в кінцевому рахунку, веде до відчутного зростання трансакційних витрат. На основі цього висунуто припущення про те, що зниження трансакційних витрат сприятиме зростанню зовнішніх інвестицій в розвиток ринку. Для його підтвердження розроблено регресійну модель, що дозволила встановити, що зниження середніх трансакційних витрат однієї угоди в поточному році призведе до збільшення зовнішніх інвестицій на 1 операцію в наступному році. При цьому істотне значення відіграють інтеграційні процеси, що виражається в збільшенні прибутку зовнішніх суб’єктів регіонального ринку і, як наслідок, в зростанні зовнішніх інвестицій в регіон. Практичне значення. Запропонований підхід дозволяє в чисельному вимірі дати оцінку інформаційної прозорості конкретного регіонального ринку. Він сприяє розширенню методичного інструментарію територіального маркетингу. У практичному аспекті сприятиме прийняттю і реалізації адекватних управлінських рішень, спрямованих на поліпшення інвестиційного клімату, а отже, формування позитивного іміджу регіону. Перспективи подальших досліджень. Як перспективний напрям подальших досліджень запропоновано розробку методики формування індексу інформаційної прозорості, ґрунтуючись на аналізі динаміки трансакційних витрат і їх впливу на зовнішні інвестиції.