Фінансові технології в контексті сучасних процесів управління підприємствами на вітчизняних і міжнародних ринках - Макаренко , Анастасія Борисівна; Татаринцева , Юлія Леонідівна; Зубкова , Аліна Болеславівна; Пилипенко , Софія Валеріївна; Пархуц , Інна Сергіївна (Економічні горизонти, 2022)
Об’єктом дослідження є економічні процеси, які відбуваються в Україні підчас розвитку фінансових технологій. Одним з найбільш проблемних місць є криза яка була у 2008 році, у цей час проявилося багато проблем з фінансово-економічної стороні, які треба було вирішувати. Методологія. В ході дослідження використовувалися методи дедукції та індукції при визначенні особливостей розвитку фінансових технологій в Україні. Результати. Було проаналізовано стан фінансових технологій в Україна за різні часи, під час криз і після, виокремлені перемоги за цей час у цій галузі , а також поставлені проблеми які ще треба виправити. Представлені варіанти рішень деяких проблем, що дає змогу зробити висновок, що розвиток фінансових технології продовжує стрімко зростати, проходить та вирішує минулі питання та проблеми і ставить перед собою нові задачі, хоча ця галузь ще дуже молода. Наукова новизна. Наукова новизна полягає у визначенні особливості розвитку фінансових технологій в Україні, як нової специфічної галузі. Практична та (або) теоретична значущість. Практична значущість полягає в тому, що у статті окреслені економічні та фінансові проблеми країни у кризових станах та після них, як розвиток фінансових технологій впливає на суспільство, які наслідки відчуває на собі країна, які є проблеми та якими будуть рішення. Отримані результати будуть використані в подальших дослідженнях для статистичного прогнозування успіхів розвитку фінансових технологій в Україні. Точно визначено сутність категорії «фінансові технології», яку ми розглядаємо як синтез цифрових технологій та інновацій у фінансовому секторі, що використовуються для надання, розширення та поширення фінансових послуг технологічними компаніями. Вітчизняна фінтех-індустрія знаходиться на стадії становлення і значно поступається західним країнам через низку причин. Для ефективного та безпечного функціонування та розвитку цифрових фінансових технологій необхідно дотримуватися грамотного та системного підходу з боку держави до правового регулювання фінтех-сфери; запровадження відкритого банкінгу через затвердження в Україні норм європейської директиви PSD2; сприяння в процесі співпраці між банками та фінтех-компаніями шляхом залучення фінтех компаній до аутсорсингу; підвищення рівня фінансової грамотності населення на основі простоти та доступності інформаційного забезпечення; формування компетентних кадрів у сфері Fintech. У сучасних реаліях реалізація вищезазначених заходів сприятиме перспективному розвитку Fintech в Україні та інтеграції фінансових технологій в основні сфери життя суспільства.