Економічна безпека національної економіки: сутність, особливості, структура - Дячков , Олександр Олександрович (Економічні горизонти, 2021)
Стаття присвячена актуальним питанням визначення сутності, особливостей та структури економічної безпеки національної економіки з огляду на те, що мінливі умови прискорених економічних, політичних і технологічних перетворень потребують уточнення економічної безпеки з метою адекватної трансформації змін державної політики. . забезпечення економічної безпеки національної економіки. На цьому тлі суттєво зросла турбулентність світового економічного розвитку та розвитку будь-якої окремої країни в цілому, і однією з причин цього є процес зміни технологічних систем, який супроводжується не лише технологічними, а й політичними, соціальні, інституційні та інші перетворення. Ці зміни створюють нові виклики, загрози та ризики для економічної безпеки та національних економік, а також істотно впливають на інтенсивність та форми прояву вже існуючих. Як наслідок, ситуація із забезпеченням економічної безпеки національних економік зазнає серйозних змін. Крім того, загострюються суперечності між національними економіками та міжнародними умовами їх відтворення в умовах глобалізації, що вимагає перегляду інструментів і механізмів управління економічною безпекою, що можливо здійснити лише на основі дослідження та переосмислення економічної безпеки країни. народне господарство. особливості та загрози, в яких сьогодні діють держави. Сучасний етап економічного розвитку свідчить про те, що проблема економічної безпеки національних економік стає життєво важливою для подальшого розвитку країн і підвищення добробуту населення. Розуміння цього посилилося із наростанням кризи світової економіки, що обмежує можливості використання зовнішніх факторів для переведення економіки на новий технологічний та організаційний рівень розвитку. З огляду на це досліджено різноманітні парадигми та концептуальні підходи до розуміння сутності економічної безпеки національної економіки держави, розроблено власне визначення дефініції «економічна безпека національної економіки». Проаналізовано та систематизовано особливості економічної безпеки національної економіки, її структуру та складові за ступенем значущості, що характеризують та мають прямий та опосередкований вплив на національну економіку держави.