ОЦІНКА ЛОЯЛЬНОСТІ ПЕРСОНАЛУ ТА ВПЛИВ НА РЕЗУЛЬТАТИ БІЗНЕСУ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Жуковська, Валентина; Миколайчук, Ірина; Леонтьєва, Анастасія; Абраменко, Діана (Економічні горизонти, 2024)
Стаття присвячена дослідженню впливу лояльності персоналу на результати бізнесу. Розглянуто зміст та значення поняття «лояльність персоналу», проаналізовано фактори її формування. Наведено результати розрахунку eNPS як показника лояльності персоналу та побудовано матрицю лояльної поведінки. Запропоновано комплекс заходів для підвищення рівня лояльності персоналу на підприємстві в умовах воєнного стану, серед яких: регулярні опитування, комунікація, визнання успіхів працівників, застосування ментальних та безпекових засобів підтримки персоналу