ВПЛИВ ТІНЬОВОЇ ЕКОНОМІКИ НА РОЗВИТОК ІНКЛЮЗИВНОГО РИНКУ ПРАЦІ - Краус, Катерина; Краус, Наталія; Марченко, Олександр (Економічні горизонти, 2026)
Розвиток інклюзивного ринку праці важливий в часи воєнного і повоєнного відновлення економіки країни. Мета статті полягає у тому, щоб визначити основні аспекти становлення інклюзивного ринку праці в умовах тіньової зайнятості, воєнного стану і цифрової трансформації бізнесу. У статті вказано роль розвитку інклюзивного ринку праці для подолання безробіття і вирішення питань соціального захисту українців. Розглянуто фактичні відсоткові зміни розміру середньомісячної заробітної плати штатних працівників за видами економічної діяльності в Україні в 2021, 2024–2025 роках. Науковці стоять на позиції того, що інклюзивний ринок праці в Україні потребує належної інституційної підтримки та розуміння всіма членами суспільства