Маркетингова оцінка фінансових інновацій банку за допомогою сек’юритизації активів - Kotkovskyі, Volodymyr S.; Nieizviestna, Olena V.; Shapovalova, Іnessa V. (Економічні горизонти, 2018)
Метою статті є дослідження основних аспектів поняття сек’юритизації активів як фінансової інновації, визначення маркетингової оцінки фінансових інновацій банку та з’ясування взаємозв’язку між фінансовою інновацією банківської установи та рівнем маркетингових досліджень у цій сфері. Методологія. Стаття підготовлена із застосуванням загальних і спеціальних методів наукового дослідження економічних процесів, зокрема системного, ресурсного, інноваційного, доходного підходів, методів порівняння, групування, деталізації, узагальнення, типологізації тощо. Результати. У статті досліджено теоретичні основи функціонування і розвитку сек’юритизації активів, проаналізовано процес сек’юритизації фінансових активів, розглянуто призначення кожного учасника даного процесу. Сек’юритизація, безумовно, стає одним з основних джерел фінансування для компаній і банківських установ у всьому світі. Європейські країни змагаються у створенні найбільш сприятливих законодавчих умов для здійснення угод сек’юритизації. Незважаючи на динамічний розвиток сек’юритизації, її базові принципи, цілі та структурні елементи залишаються незмінними. Доведено, існування деяких потоків платежів, що породжуються фінансовими активами, та їх прямий зв’язок з виплатами, які отримують інвестори, складають важливий конструктивний елемент сек’юритизації активів. Практичне значення маркетингової оцінки ефективності і доцільності використання сек’юритизації активів в якості техніки фінансування з точки зору потенційних оригінаторів. Перспективи подальших досліджень авторів стосуються прикладних аспеків маркетингової оцінки, відбіру активів і формування пулу, який буде генерувати необхідний потік платежів для обслуговування цінних паперів як основної фази сек’юритизації активів.