Страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою в Україні: стан, проблеми та перспективи розвитку - Chvertko, Liudmyla; Vinnytska, Oksana; Korniienko, Tetiana (Економічні горизонти, 2019)
Мета дослідження. Метою дослідження є обґрунтування закономірностей розвитку страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою в Україні, а також розробка практичних рекомендацій щодо реалізації страхових механізмів фінансової підтримки сільського господарства. Методологія. Теоретико-методичною основою дослідження є діалектичний метод пізнання економічних процесів, фундаментальні положення сучасної економічної теорії, теорії фінансів і страхування, наукові праці вітчизняних і зарубіжних учених щодо дослідження сутності та змісту економічних відносин між учасниками ринку агрострахування, зокрема, ринку страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою. Для досягнення поставленої мети використано системний підхід, методи узагальнення, індукції, дедукції, аналізу, синтезу та порівняння. Результати. Визначено необхідність та значення використання страхових механізмів для мінімізації ризиків сільськогосподарських товаровиробників. Оцінено стан економічних відносин щодо захисту майнових інтересів агровиробників в цілому та визначено тенденції розвитку субсидованого страхування сільськогосподарських культур на страховому ринку України. Здійснено аналіз показників розвитку агрострахування та обсягів субсидій з держбюджету, виділених для здешевлення вартості страхових премій (внесків) фактично сплачених суб’єктами аграрного ринку. Встановлено, що запровадження у 2005-2008 рр. державної підтримки страхування сільськогосподарської продукції мало позитивний вплив на показники функціонування ринку сільськогосподарського страхування, сприяло популяризації цього виду страхування в Україні та відіграло позитивну роль у захисті інтересів аграріїв. Виявлено чинники, які стримують розвиток вітчизняного страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою. Доведено, що на сьогодні рівень проникнення цього виду страхового захисту залишається низьким і недостатнім для гарантування безпеки підприємницької діяльності в аграрному секторі економіки, а сучасна модель державної допомоги сільськогосподарським товаровиробникам, передбачена Законом України «Про особливості страхування сільськогосподарської продукції з державної підтримкою», є неефективною та потребує реформування. Обґрунтовано необхідність удосконалення державного регулювання, в тому числі й щодо механізмів виконання чинних нормативно-правових актів, та системної фінансової підтримки з боку держави. Визначено, що ринкова модель розвитку системи страхування сільськогосподарської продукції в Україні має базуватися на засадах державно-приватного партнерства. Практичне значення виявляється в можливості використання теоретичних висновків і практичних рекомендацій для подальшого розвитку аграрного страхування в цілому та страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою, зокрема. Перспективи подальших досліджень полягають у визначенні та науковому обґрунтуванні шляхів формування надійного механізму страхового захисту майнових інтересів виробників сільськогосподарської продукції, розробці та законодавчому оформленні рекомендацій щодо форм ефективної взаємодії головних учасників аграрного страхування – сільськогосподарських товаровиробників, страхових компаній та уряду.