Управління фінансовими результатами страхових компаній як активізатор інноваційно-інвестиційного процесу - Melnychuk, Yuliia; Vinnytska, Oksana; Chvertko, Liudmyla (Економічні горизонти, 2019)
Представлене дослідження спрямоване на розгляд процесу управління фінансовою інформацією страхових компаній для розвитку інноваційно-інвестиційного процесу. У статті розглянуто наукові підходи до проблематики з даного питання. Мета дослідження. Метою наукового дослідження є визначення концептуальних засад та основних принципів управління фінансовими результатами страхових компаній. Методологія. Сукупність методів дослідження становить методологію аналізу та організації основних законодавчих актів та законів, а саме методи узагальнення, порівняння, хронологізації, аналізу та узагальнення. Результати. За результатами дослідження виявлено, що доходи від страхової діяльності, тобто всі надходження на користь страховика, пов’язані з проведенням страхування і перестрахування; доходи від інвестування і розміщення тимчасово вільних коштів (як власних, так і коштів страхових резервів); інші доходи, тобто ті, які не належать ні до страхових, ні до інвестиційних доходів, але часом з’являються у страховика у процесі його звичайної господарської діяльності. Практичне значення. Практичне значення полягає в тому, що питання управління фінансовими результатами страхових компаній є активізатором інноваційно-інвестиційного процесу страховика та потребує практичного застосування в управлінському процесі компанії. Це надасть змогу керівництву убезпечити компанію від непередбачуваних і передбачуваних фінансових криз. Перспективи подальших досліджень. Дослідження інноваційно-інвестиційних процесів є актуальними і необхідними для страхових компаній і потребують подальших досліджень.