Концептуальні підходи до управління фінансовою стійкістю місцевих бюджетів - Bondaruk, Taisiya; Bondaruk, Igor; Dubyna, Maksym (Економічні горизонти, 2019)
Метою статті є поглиблення теоретико-методичних засад управління фінансовою стійкістю місцевих бюджетів. Методи. У статті використано наступні методи дослідження: порівняльний економічний аналіз, системний аналіз, індукція та дедукція, логічне узагальнення, групування і графічний метод. Результати. У статті обґрунтовано, що недосконалість управління фінансовою стійкістю місцевих бюджетів, спонукає до необхідності розробки цілісної системи заходів, спрямованої на забезпечення стабільних надходжень до місцевих бюджетів. Поглиблено концептуальні засади формування механізму управління фінансовою стійкістю місцевих бюджетів в умовах децентралізації, який створюється і функціонує в результаті взаємодії органів державної влади, місцевого самоврядування, бізнесу та суспільства, з метою підвищення ефективності процесу управління фінансовою стійкістю місцевих бюджетів. Запропоновано логічну послідовність управління фінансовою стійкістю місцевих бюджетів, яка включає визначення передумов для забезпечення фінансової стійкості; виявлення екзогенних та ендогенних факторів впливу на формування місцевих бюджетів; оцінку результативності управління фінансовою стійкістю місцевих бюджетів; з’ясування та аналіз проблем управління; розробку напрямів удосконалення управління фінансовою стійкістю місцевих бюджетів. Практичне значення. Проведені у статті дослідження концептуальних підходів до управління фінансовою стійкістю місцевих бюджетів дозволяють активізувати процеси підвищення відповідальності та створення стимулів у органів місцевого самоврядування в умовах децентралізації. Перспективи подальших досліджень авторів полягають у розробці концептуальних засад управління фінансовою стійкістю місцевих бюджетів України в умовах децентралізації.