Професійне вигоряння сімейних лікарів: досвід дослідження та вирішення проблеми в США - Krupskyi, Olexandr; Gromtseva, Olena (Економічні горизонти, 2019)
Мета дослідження. Головна мета статті полягає вивченні досвіду дослідження та вирішення проблеми професійного вигоряння лікарів, зокрема сімейних, в США, на основі аналізу останніх за часом опитувань та наукових праць американських і європейських учених. Методологія. Під час роботи над статтею були використані загальнонаукові теоретичні методи за допомогою яких були виконані завдання і досягнуто мету дослідження. Методологічною основою дослідження став структурно-функціональний метод, який дозволив розглянути феномен професійного вигоряння, як єдине ціле з окремими елементами та залежностями між ними. За допомогою історичного методу зроблений стислий огляд розвитку досліджень ученими США проблеми професійного вигоряння лікарів з акцентом на ключові події, які сталися на кожному з виділених в наукових працях етапів. Для порівняння результатів опитувань різних років та тематик, даних, які наводяться в працях учених, та дослідницьких підходів використовувався компаративний метод. Методи систематизації та узагальнення використовувалися для формулювання висновків статті, зокрема з метою виділення суттєвих ознак американського досвіду дослідження та практичного вирішення проблеми професійного вигоряння лікарів. Результати. З’ясовано, що професійне вигоряння лікарів є предметом стурбованості уряду, професійних медичних асоціацій та широкого загалу лікарів різних спеціальностей США вже протягом тривалого часу. Встановлено, що хоча вигоряння впливає на лікарів усіх спеціальностей, серед сімейних лікарів це явище перевищує середній рівень, особливо порівняно із загальним економічно активним населенням США. Виявлено та охарактеризовано два підходи до визначення та зменшення ризик професійного вигоряння лікарів в США: перший підхід охоплює заходи, спрямовані безпосередньо на лікаря, тобто на конкретного індивіда, а другий – передбачає заходи, спрямовані на організацію, тобто на медичний заклад. Американські учені дійшли висновку, що заходи, спрямовані на організацію є більш ефективними, однак перший підхід слід застосовувати як перший крок у подоланні професійного вигоряння. З’ясовано, що американські учені дійшли висновку, що заходи, спрямовані на організацію є більш ефективними, однак перший підхід слід застосовувати як перший крок у подоланні професійного вигоряння. Практичне значення. Результати дослідження можуть бути використані для подальших наукових розвідок та практичного вирішення проблеми професійного вигоряння лікарів, зокрема сімейних, в Україні. Перспективи подальших досліджень. Методологія проведення опитувань лікарів різних спеціальностей стосовно вигоряння, депресії та професійного задоволення. Чинники професійного вигоряння сімейних лікарів в Україні.