Методичний підхід до оцінки фінансової безпеки регіону в умовах децентралізації - Telnova, Hanna; Malovanyy, Bogdan (Економічні горизонти, 2019)
Метою статті є удосконалення методичного підходу до оцінки фінансової безпеки регіону в умовах децентралізації, який, на відміну від існуючих, уможливлює визначення шляхів забезпечення фінансової безпеки регіонів через інтегральну оцінку внеску окремих факторів та типів регулювання у підсумковий стан фінансової безпеки територій. Методи. Удосконалено методичний підхід до оцінки фінансової безпеки регіону в умовах децентралізації на основі застосуванні нормалізації системи індикаторів та побудові інтегральних індексів за типом індикатора впливу (екзогенний або ендогенний) та факторів: децентралізації, соціально-економічного стану та фіскальної політики регіонів. Для кожного з цих інтегральних індикаторів були визначені та оцінені індивідуальні часові ряди. Результати. На підставі досліджень удосконалено методичний підхід до оцінки фінансової безпеки регіону в умовах децентралізації, який уможливлює визначення шляхів забезпечення фінансової безпеки регіонів через оцінку внеску окремих факторів та типів регулювання у фінансову безпеку. Ці індивідуальні внески зведені у групи, що відображають тип індикатора впливу (екзогенний або ендогенний) та фактори: децентралізації, соціально-економічного стану та фіскальної політики регіонів. Пропоновані у статті категорії інтегральних показників корисні для моніторингу драйверів фінансової безпеки, дозволяють зрозуміти, що впливає на фінансову безпеку країни в умовах децентралізації, як системні події у процесі децентралізації впливають на фінансову безпеку регіонів у часі. Практичне значення. В результаті досліджень виокремлено три групи регіонів України за рівнем їх фінансової безпеки: фінансово безпечні регіони, в яких протягом всього періоду спостереження констатувався: високий інтегральний індекс фінансової безпеки (Дніпропетровська, Київська області) та достатній інтегральний індекс фінансової безпеки (Львівська, Запорізька, Одеська, Полтавська та Харківська області); фінансово нестійкі регіони, в яких є потенціал украплення фінансової безпеки (Вінницька, Донецька, Кіровоградська, Миколаївська, Черкаська області), але й є ймовірність загострення негативної фінансової ситуації (Івано-Франківська, Житомирська, Сумська, Херсонська, Хмельницька, Чернігівська області); фінансово небезпечні регіони, які є залежними від державної підтримки, неспроможні самостійно виконувати більшість делегованих на місцевий рівень повноважень та фінансувати економічний розвиток регіону (Волинська, Луганська, Закарпатська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька області). Отже, перевагою застосування даної системи інтегральних індикаторів є те, що вони надають розробникам державної регіональної політики та внутрішньої регіональної політики актуальну картину про стан фінансової безпеки в регіоні, ширшу, ніж та, яку надають лише окремі несистематизовані показники. Перспективи подальших досліджень. Перспективою подальших досліджень має стати удосконалення методичного забезпечення фінансової безпеки регіонів України.