Напрями розвитку ринку авіаперевезень в Україні - Tereshchenko, Eleonora Yu.; Shkolenko, Oksana B. (Економічні горизонти, 2019)
Мета статті. Дослідження сучасного стану вітчизняного ринку авіаперевезень та міжнародного досвід державної підтримки цього сектора, визначення можливостей та загроз його функціонуванню в Україні, а також розробка напрямів його перспективного розвитку. Методологія. Сукупність методів, що використовувалися для висвітлення теоретичних, правових та прикладних аспектів функціонування ринку авіаперевезень, а саме: методи узагальнення, порівняння, аналізу, синтезу та системного підходу. Результати. Визначено роль ринку авіаперевезень у досягненні Цілей сталого розвитку. Визначено особливості розвитку міжнародного ринку авіаперевезень. Здійснено оцінку сучасного стану розвитку авіаперевезень та висвітлено специфіку його державного регулювання в Україні. Обґрунтовані основні напрями перспективного розвитку ринку авіаперевезень в Україні. Практичне значення. Можливість використання результатів дослідження органами державної влади при розробці основних напрямів підтримки розвитку вітчизняного ринку авіаперевезень за умов створення системи розмежування ринку на сегменти авіаперевезень; застосування різноманітних форм взаємодії; збільшення кількості рейсів за рахунок створення трансферних пасажиропотоків, перевезень в регіонах вузловими аеропортами (хабами); технічне удосконалення; становлення єдиної аеропортової мережі в сукупності з ефективним використанням майна аеропортів; підвищення інвестиційної активності авіаційних підприємств. Перспективи подальших досліджень. Перспективи подальших досліджень окреслених у статті питань вбачаємо в розробці механізмів реалізації напрямів перспективного розвитку ринку авіаперевезень в Україні.