Парадигма регіонального управління інтегрованими зусиллями розвитку елементів кластеру туризму та рекреації - Maslihan, Olena O.; Oksana, Korolovych O. (Економічні горизонти, 2019)
Мета статті. Виявлено, що управління інтегрованими зусиллями елементів кластеру ґрунтується, на цільовому підході до управління, яке: орієнтує виробничу діяльність, на потреби цільових споживачів; характеризується структурною гнучкістю, щодо динамічних станів зовнішнього середовища; забезпечує жорстку орієнтацію інтегративного розвитку учасників на перспективу, завдяки моделі системного опису діяльності, що окреслює цілі розвитку та транслює їх по кластерній мережі. Процеси інтегрують зміни необхідних компонентів виробниче-управлінських систем учасників кластеру. Мета роботи полягає у системному описі прийнятої у науковому просторі моделі управління інтегрованими зусиллями розвитку елементів кластеру туризму та рекреації. Методологія. У процесі проведення дослідження використані такі загальнонаукові та конкретні методи: порівняльний, структурний (при визначенні факторів, що визначають конкурентні переваги кластеру), методи системного аналізу та аналізу вторинних даних (при визначенні методичних алгоритмів стратегічної оцінки «навчання людського капіталу»; методичних алгоритмів стратегічної оцінки можливостей збереження найкращих кадрів, методичних алгоритмів оцінки ліквідності балансу автономного учасника кластеру), узагальнення та інтерпретації, логічний (при побудові матриці сегментації ринку автономного учасника кластеру). Результати. Запропонована проектна модель циклу управління на основі впровадження Збалансованої системі показників (ЗСП). Проектування реалізоване паралельно із формуванням циклу цільового управління інтегрованими зусиллями розвитку елементів кластеру. Запропоновано використання ЗСП, як основи формування корпоративної стратегії інтегративного розвитку та стратегії розвитку його автономних одиниць, які окреслені за всіма рівнями їх декомпозиції. Фактично, це означає, що за проектним задумом стратегії розвитку автономних учасників мають, містити рангові стратегії, котрі знаходяться у взаємозв’язку із кластерною стратегією інтегративного розвитку та формують основні положення стратегії розвитку такого учасника. Практичне значення. Доведено, що парадигма регіонального управління інтегрованими зусиллями розвитку елементами кластеру туризму та рекреації має, містити: 1) узагальнений аналіз та діагностичний портрет кластеру; 2) місію та баченням майбутнього, що окреслюють перспективи інтегративного розвитку кластеру; 3) макро- та мікроаналізи конкурентних переваг та обмежень майбутнього інтегративного розвитку зовнішнього і внутрішнього кластерів; 4) намічені стратегічні напрями дій, викладені як сукупність стратегічних цілей та прогнозних дій, щодо досягнення цілей. Стратегія інтегративного розвитку займає в ієрархії найвищий рівень, відповідно до існуючої специфіки декомпозиції. Перспективи подальших досліджень. Перспективи подальших досліджень полягають у розробці концепції управління розвитком кластерів у регіонах України.