Інвестиційна складова у сприянні розвитку цифрової економіки та суспільства - Senkevich, Oleksandr F. (Економічні горизонти, 2019)
Метою статті є обґрунтування інвестиційної складової у сприянні розвитку цифрової економіки та суспільства. Методологія. У досліджені застосовані загальнонаукові методи, зокрема системного економічного аналізу – для обґрунтування стратегічних домінант цифрової трансформації економіки; статистичного аналізу – для дослідження сучасного стану та тенденцій розвитку прямих іноземних інвестицій в цифровізацію; методи позитивного і нормативного аналізу – для вироблення рекомендацій з удосконалення інвестиційної складової у сприянні розвитку цифрової економіки та суспільства. Результати. Аналіз динаміки капітального інвестування за секцією діяльності інформація та телекомунікації за 2010–2018 роки свідчить про зростання частки телекомунікацій в його загальному обсязі капітальних інвестицій на 0,38%. Таке підвищення відбулося внаслідок незначного збільшення інвестування телекомунікацій у 2018 році і загальним зростання суми капітальних інвестицій. В цілому, якщо за вісім років капітальні інвестиції збільшилися в 3,2 рази, то інвестиції за видом економічної діяльності інформація та телекомунікації в 3,5 разів. Доведено, що суттєві інноваційні зміни в телекомунікаціях (електрозв’язку), перехід на 3G й 4G у 2015 та 2018 роках збільшували обсяг капіталовкладень у ці періоди на 14 799,9 млн грн й 11 489,7 млн грн відповідно. Відзначено, що за темпами зростання необхідно відмітити надходження за напрямом комп’ютерне програмування та надання інших інформаційних послуг, які збільшилися в 11 раз, при цьому телекомунікації – 3,4 рази та видавничу діяльність, радіомовлення, телебачення – 2,5 рази. Зазначено, що прямі іноземні інвестиції внесені у вид економічної діяльності інформація та телекомунікація мають позитивну тенденцією до збільшення з 1 734,9 млн. дол. США у 2010 році до 2 201,1 млн. дол. США у 2018 році та характеризують спритний інвестиційний клімат для іноземних інвесторів при вкладі коштів в цифровізацію. Доведено, що найбільшу увагу сьогодні в Україні приділяють створенню хай-тек, інжиніринговим кластерам, окрім того визначають перспективним розвиток міжгалузевих альянсів, RD–центрів, лабораторій, інкубаторів, акселераторів, венчурних фондів, інноваційним командам. Визначено стратегічні домінанти цифрової трансформації економіки. Наведено основні пріоритетні проєкти для інвестування в трансформаційну інфраструктуру у 2020– 2030 роках. Практичне значення. Наведено основні пріоритетні проєкти для інвестування в трансформаційну інфраструктуру у 2020–2030 роках. Перспективи подальших досліджень. Обґрунтовано, що перспективним для подальших досліджень розвитку цифрової економіки модель фінансування через венчурний капітал, бізнес-ангелів, гранти, бізнес-інкубатори, акселератори, краудфандингові платформи, інноваційні команди для інфраструктурних через залучення коштів на фондовому ринку, через IPO, SPO, ІСО, фонди прямих інвестицій, інститути спільного інвестування, державні і недержавні пенсійні фонди.