Формування системи мотивації праці та методичні підходи щодо її комплексної оцінки на етапі інноваційних змін - Кірдан, Олександр Петрович; Гарник, Олена Анатоліївна; Бержанір, Анатолій Леонідович (Економічні горизонти, 2021)
Мета дослідження. Метою статті є обґрунтування основних теоретичних положень формування мотивації праці та методичних підходів щодо її комплексної оцінки на етапі інноваційних змін в економіці. Методологія. У процесі виконання дослідження використано загальнонаукові теоретичні методи: діалектичний – для пізнання економічних процесів; системний та інституційний підходи – для здійснення теоретичних узагальнень та висновків під час визначення складових системи мотивації праці та чинників її розвитку, для здійснення оцінки досвіду розвинених країн світу щодо побудови системи мотивації праці в умовах інноваційної моделі економіки. Результати. У статті досліджено сутність та особливості формування механізму мотивації праці в умовах інноваційного розвитку. Виокремлено систему методів, застосування яких впливатиме на підвищення рівня вмотивованості працівників. Доведено необхідність об’єктивної оцінки результативності методів мотивації праці та системи мотивації праці за допомогою кількісних і якісних показників. Практичне значення. Запропонована методика комплексної оцінки системи мотивації праці може буде використана під час формування та вдосконалення системи мотивації праці, з урахуванням особливостей інноваційного розвитку економіки та інноваційного спрямування діяльності суб’єктів господарювання. Перспективи подальших досліджень. Перспективи подальших досліджень. Перспективою подальших досліджень має стати удосконалення соціально-економічного механізму мотивації праці в умовах становлення інноваційної моделі економіки.