Формування місцевих бюджетів в умовах адміністративно-територіальної реформи в Україні - Kondrashov, Olexandr M.; Malyshko, Vitalina V. (Економічні горизонти, 2019)
Метою статті є визначення особливостей формування та розвитку місцевих бюджетів в умовах адміністративно-територіальної реформи. Методологія. У досліджені застосовані загальнонаукові методи, зокрема: монографічний, історичний, системно-структурного аналізу та синтезу, статистико-економічні та інші методи дослідження. Результати. Виявлено особливості формування та розвитку місцевих бюджетів та визначено їх зміст і структуру. Вказано на найбільш суттєві проблеми у сфері формування місцевих бюджетів в Україні. Здійснено оцінку та аналіз ефективності формування й напрямів розвитку місцевих бюджетів за період 2018-2019 рр. Формування та розвиток місцевих бюджетів в умовах проведення адміністративнотериторіальної реформи й децентралізації влади має здійснюватися поетапно, цілеспрямовано та послідовно. Вони мають спиратися на результати моніторингу основних індикаторів і показників фінансово-економічної ситуації. Це дозволить уникнути помилок, нераціональних витрат, тому ці питання залишаються досить дискусійними. Формування місцевих бюджетів та ефективність використання їх фінансових ресурсів є пріоритетними завданнями адміністративно-територіальної реформи й децентралізації влади в Україні. Вони мають стати інструментами, які створять такі умови перетворень, де кожна територія (громада) буде самостійним і повноправним господарем ресурсів розвитку і зростання. Самостійні місцеві бюджети в повній мірі мають задовольняти виконання функцій та повноважень місцевих органів влади. Тому фінансова децентралізація об’єднаних територіальних громад є вагомим важелем в утвердженні їх як самостійних і фінансово незалежних суб’єктів економіки країни та її регіонів. Практичне значення. Oргани місцевого самоврядування, міські та районні ради, заклади вищої освіти. Перспективи подальших досліджень. Обґрунтовано їх перспективи в умовах децентралізації влади й інших заходів адміністративно-територіальної реформи.