Інновації як необхідна умова соціального розвитку - Гончар, Інна (Економічні горизонти, 2021)
Мета дослідження. Мета статті полягає у вивченні проблем соціального розвитку та місця й ролі в цьому процесі інновацій. Методологія. Завдяки використанню методів аналізу, систематизації, порівняння, зіставлення, узагальнення наукової літератури й нормативно-правової бази вдалося схарактеризувати суть та зміст інновацій в соціальному розвитку, визначити фактори, які впливають на ефективність впровадження інновацій в соціальному розвитку. Результати. Встановлено, що у широкому сенсі науковці розглядають соціальний розвиток як зміну суспільства, в результаті якої виникають нові суспільні відносини, інститути, норми та цінності. У вузькому сенсі соціальний розвиток можна розглядати як зміну соціальної структури, окремих інститутів суспільства, в результаті чого вони опиняються у новому стані. Водночас характерними ознаками інноваційного соціального розвитку є: новизна для соціального середовища, у якому впроваджується; орієнтація на задоволення актуальних соціальних потреб, вирішення соціальних проблем; має практичний характер розробки, передбачає втілення в життя ідей; трансформація суспільних відносин. Встановлено, що в умовах сьогодення інновації є базовою умовою соціального розвитку, які передбачають як інноваційні ідеї, так й інноваційні методи, способи, технології їх застосування. Визначено ключові фактори інноваційного соціального розвитку: правове забезпечення та фінансова підтримка (як ключове джерело фінансової та правової допомоги в реалізації інноваційних соціальних ініціатив), сприятливі соціально-економічні умови (виступають базою соціального розвитку), інноваційний ресурс (наявність людського ресурсу та матеріального забезпечення), критична маса (як прошарок суспільства, який буде активним споживачем впроваджених інновацій). Доведено, що ефективності в реалізації інноваційного соціального розвитку можна досягнути шляхом накопичення людського потенціалу та матеріального забезпечення; формування відповідної законодавчої, фінансової, матеріальної бази; підвищення соціальної активності молоді; модернізації соціальної інфраструктури; запровадження інноваційних технологій та ін. Практичне значення. Результати проведеного дослідження, спостереження та висновки сприятимуть ефективному впровадженню інновацій у соціальний розвиток, допоможуть створити необхідні умови, розробити відповідні заходи щодо державного регулювання. Перспективами подальших досліджень можуть стати дослідження розвитку факторів, що впливають на якість людського потенціалу, механізмів впровадження соціальних інновацій тощо.