Інноваційні засади розвитку спортивної індустрії в новій економіці - Леонов, Ярослав В. (Економічні горизонти, 2019)
Мета статті – дослідити проблемні аспекти формування інноваційних засад розвитку спортивної індустрії в новій економіці. Методологія. Теоретичною і методологічною основою дослідження є наукові праці вчених у галузі розвитку спортивної індустрії. Для досягнення поставленої в роботі мети були використані такі методи дослідження: узагальнення та систематизації – для всебічної характеристики аналізу розвитку спортивної індустрії в Україні; системного економічного та статистичного аналізу – для обґрунтування напрямів розвитку спортивної індустрії в Україні та узагальнення й порівняння (на етапі узагальнення теоретичних положень і формуванні висновків з даного дослідження). Результати. У статті розглянуто роль спортивної індустрії в умовах формування нової економіки. Розглянуто дефініція людський капітал та визначено його складові. Людський капітал – це система характеристик, які визначають здатність людини до творчої праці з метою створення товарів, послуг, доданої вартості, тобто якості робочої сили індивідуума, сукупного працівника підприємства, фірми, корпорації, країни, що знаходять прояв у процесі розширеного відтворення. Визначено значимість інноваційного підходу до створення умов розвитку спортивної індустрії. Розвиток економіки, яка будується на знаннях, є безперервним процесом інвестування в людський капітал, а отже і розвиток людської особистості. Тому не дивно, що за рівнем конкурентоспроможності економік перші місця в рейтингу економічно розвинутих країн світу займають саме ті країни, які встановлюють високі соціальні стандарти і сприяють всебічному розвитку людини. Одним з головних ознак нової економіки є її дематеріалізація. Відомо, що організації спортивної індустрії (фізкультурно-спортивні товариства, федерації, спортивні клуби) як правило, невеликі, залежні від можливостей колективу і від професійних взаємин між керівництвом і співробітниками. Практичне значення. Перспективи подальших досліджень. Визначено необхідність дослідження особливостей управління організаціями спортивної індустрії в умовах випереджального інноваційного розвитку фізкультурно-спортивної освіти та наукового пошуку в сторону методології й теорії педагогічного управління.