Сучасний стан маркетингової діяльності підприємств АПК в Україні. - Чирва, Ольга Григорівна; Бойко, Максим Володимирович (Економічні горизонти, 2019)
Мета дослідження. Мета статті полягає в аналізі сучасного стану та тенденцій розвитку маркетингової діяльності підприємств агропромислового комплексу України. Методологія. При дослідженні стану й тенденцій маркетингової діяльності підприємств АПК України використано графічний метод та системний аналіз; при дослідженні впливу загроз на стан маркетингової діяльності підприємств АПК в Україні – причинно-наслідковий метод та метод наукового узагальнення – при формуванні висновків дослідження. Результати. Результати проведеного дослідження були узагальнені за допомогою SWOT-аналізу, що дозволило систематизувати інструменти забезпечення маркетингової діяльності сільськогосподарських підприємств. Таким чином, результати оцінки ефективності маркетингової політики сільськогосподарських підприємств, на думку опитаних респондентів, підтвердили важливість маркетингової політики для забезпечення їх економічної безпеки. За результатами дослідження, проаналізовано тенденції розвитку сільськогосподарських підприємств, здійснено діагностику ефективності маркетингової політики сільськогосподарських підприємств, оцінено основні чинники впливу на стан економічної безпеки сільськогосподарських підприємств. Практичне значення дослідження полягає в тому, що основні висновки та пропозиції можуть бути використані вітчизняними підприємствами для формування ефективної системи управління маркетинговою діяльністю сільськогосподарських підприємств. Перспективи подальших досліджень. Визначено, що на перспективу для сільськогосподарських підприємств при розробці маркетингової політики як інструменту забезпечення економічної безпеки та для прийняття обґрунтованих управлінських рішень та в інтересах споживачів сільськогосподарської продукції регіону необхідним є формування стратегічних і тактичних цілі діяльності на основі запропонованого інструментарію