Національні особливості розвитку бізнесу в Україні: глобальні порівняння та просторові асиметрії - Надточій, Ірина Ігорівна (Економічні горизонти, 2019)
Мета дослідження. Метою статті є здійснення глобального порівняння національних особливостей розвитку бізнесу в Україні з урахуванням просторової асиметрії. Методологія. Теоретичною і методологічною основою дослідження є наукові праці вчених у дослідженні системи управління бізнес-процесів в системі забезпечення конкурентного розвитку територій. Для досягнення поставленої в роботі мети були використані такі методи дослідження: теоретичне узагальнення – узагальнення поняття глобалізація; методи статистичного аналізу – для аналізу індикаторів індексу легкості ведення бізнесу для України. Результати. Визначено, що глобалізаційні процеси сприяють формуванню загальносвітових тенденцій економічного розвитку підприємництва в системі забезпечення конкурентного розвитку територій. Наявність глобального економічного простору із своєю кон’юнктурою та взаємозв’язками для слаборозвинених територій може слугувати поштовхом до економічного розвитку за рахунок притоку іноземних інвестицій, а може, навпаки, посилити залежність слаборозвинених територій від розвинених країн за рахунок привласнення частки додаткового продукту виробленого із ресурсів слаборозвинених країн. За період 2014-2019 роки Україна покращила свої позиції тільки у рейтингу Індексу легкості ведення бізнесу, за яким у 2014 році Україна посідала 116 позицію, а у 2019 році піднялася на 71 місце. У рейтингах конкурентоспроможності та процвітання позиція України дещо погіршилася. За індексом конкурентоспроможності у 2014 році Україна займала 76 місце, а у 2019 році опустилася на 85 місце. За індексом процвітання у 2014 році Україна займала 61 місце, а у 2019 році опустилася на 96 місце. Досліджено, що індекс легкості ведення бізнесу виступає певним сигналом для інвесторів щодо вибору країни для вкладання коштів та ведення бізнесу. Інвесторів завжди цікавить не тільки наскільки просто можливо організувати ведення бізнесу, а і наскільки прозорими є умови конкуренції та чи не надмірним є втручання держави і владних структур у процеси ведення бізнесу. Рівень підприємницької активності пов’язаний із рівнем корупції в країні: чим нижче рівень корупції, тим вище рівень підприємницької активності. Крім того розвиток бізнесу позитивно впливає на рівень життя населення за рахунок створення робочих місць та забезпечення доходів населення. Практичне значення. Результати аналізу дозволять владним структурам країни та окремих її територій розробити необхідні заходи для поліпшення умов ведення бізнесу, для покращення рівня життя населення та для забезпечення ефективності економічного розвитку країни чи території. Перспективи подальших досліджень. Здійснення регіональної оцінки тенденцій розвитку бізнесу.