Регіональна оцінка тенденцій розвитку бізнесу в Україні - Надточій, Ірина (Економічні горизонти, 2019)
Метою статті є оцінювання регіональних тенденцій розвитку бізнесу в Україні. Методологія. Теоретичною і методологічною основою дослідження є наукові праці вчених у сфері розвитку бізнесу в Україні. Для досягнення поставленої в роботі мети були використані такі методи дослідження: PEST-аналіз зовнішнього середовища розвитку МСБ у регіонах; методи статистичного аналізу – для оцінювання зміни динаміки ВРП за 2014–2018 роки. Результати. Досліджено, що з 2016 року в Україні спостерігалося певне економічне відновлення, яке підтверджується зростанням рівня споживання та доходів населення, а також зростанням споживчого кредитування і грошових переказів. Але У 2018 році було зафіксовано зменшення рівня експорту та імпорту товарів та послуг. Експорт скоротився на 2,8 % від ВВП, а імпорт на 1,9 % від ВВП порівняно із попереднім 2017 роком. Скорочення експорту викликане послабленням зовнішнього попиту на вітчизняні товари і послуги. Незважаючи на певні негаразди, в Україні було здійснено ряд реформ, які позитивно вплинули на економічний стан. Здійснення реформ в Україні відбувається за підтримки міжнародної спільноти. У 2018 р. МВФ надав Україні резервне кредитування строком на 14 місяців у розміні 3,9 млрд дол. США. Україна отримала Макрофінансову допомогу ЄС на суму 4,4 млрд дол. США та позику 349 млн євро під Гарантію Світового Банку для забезпечення економічного розвитку. Після кризового стану економіки 2014 року в Україні вдалося поновити макроекономічну стабільність за рахунок дотримання гнучких меж обмінного валютного курсу, жорсткої фіскальної політики, фінансової та енергетичної реформ. Позитивно вплинуло на економіку України підписання у 2014 р. Угоди про асоціацію з ЄС стосовно створення Поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі з ЄС. Досліджено, що за 2018 рік в Україні питома вага мікро, малих та середніх підприємств (МСП) становила понад 90 % загальної кількості підприємств. МСП забезпечувало понад 60 % робочих місць і майже 50 % доданої вартості у бізнес-секторі. Понад 50 % у структурі МСП зосереджено у торгівлі оптовій та роздрібній. Негативний є той факт, що більша частка МСП зосереджені у секторі економіки, який характеризується низьким рівнем доданої вартості. Проте за останні п’ять років швидко зростає частка підприємств МСП, що займаються ІТ технологіями. Оптова та роздрібна торгівля займає найбільшу питому частку (43,1 %) і у структурі суб’єктів малого та середнього підприємництва у Одеській області. Практичне значення. Результати аналізу дозволять владним структурам країни та окремих її територій розробити необхідні заходи для поліпшення умов ведення бізнесу, для покращення рівня життя населення та для забезпечення ефективності економічного розвитку окремої території. Перспективи подальших досліджень. Розроблення економічного механізму трансформації бізнес процесів у системі забезпечення конкурентного розвитку територій.