Управління бізнес-процесами в системі забезпечення конкурентного розвитку територій: теоретичний аспект - Надточій, Ірина (Економічні горизонти, 2021)
Метою статті є дослідження теоретичних основ управління бізнес-процесами в системі забезпечення конкурентного розвитку територій. Методологія. Теоретичною і методологічною основою дослідження є наукові праці вчених у дослідженні системи управління бізнес-процесів в системі забезпечення конкурентного розвитку територій. Для досягнення поставленої в роботі мети були використані такі методи дослідження: теоретичне узагальнення – особливостей та форм конкуренції регіонів; методи позитивного і нормативного аналізу – для визначення поняття «конкурентний потенціал регіону». Результати. Визначено, що проблеми міжрегіональної конкуренції висока та постійно зростає, є безліч білих плям в теорії осмислення особливостей та способів оцінки конкурентних властивостей та конкурентного потенціалу окремих суб’єктів територіального розвитку, нечіткі для розуміння способи та шляхи використання оцінок конкурентної привабливості в управлінні. Недостатньо є вивченими способи розвитку територіальної конкуренції та методи стимулювання регіонів для підвищення їх конкурентної привабливості. Доведено, що науковий та інноваційний потенціал та механізми їх підтримки – це найсучасніше та найперспективніше джерело конкурентних переваг. Визначено, що найбільш розвинені країни намагаються нарощувати у себе науковий та інноваційний потенціал, тому що він є чинником створення принципово нових продуктів оновлення та підвищення якості товарів, що випускаються, винайдення нових технологій для підвищення продуктивності праці та зниження витрат ресурсів. Науковий та інноваційний потенціал території допомагає підприємствам, частіше оновлювати продукцію, знижувати її собівартість, тобто використовувати ці конкурентні властивості місця для зміцнення своєї конкурентоспроможності. Доведено, що конкурентні переваги можна розуміти як конкурентний потенціал регіону, що забезпечує можливість його додаткового розвитку за рахунок збільшення затребуваності території в умовах вільної конкуренції. Обґрунтовано, що конкурентним потенціалом розвитку регіону це сукупність конкурентних переваг та привабливих характеристик даного регіону, які сприяють ефективному використанню наявних та залученню зовнішніх ресурсів, та виділяють регіон серед інших суб’єктів конкуренції за його можливостям для ефективного соціально-економічного розвитку. Практичне значення. Узагальнення особливостей та форм конкуренції регіонів можуть бути використані науковцями, викладачами та студентами. Перспективи подальших досліджень. Вивчення способів розвитку територіальної конкуренції та методів стимулювання регіонів для підвищення їх конкурентної привабливості.