Якість трудового потенціалу організації як ключова умова впровадження системного менеджменту - Братусь, Г; Дмитренко, Г.; Лазарєва, М. (Економічні горизонти, 2021)
Метою статті є вивчення теоретичних аспектів дослідження якості трудового потенціалу в контексті формування ефективного управління персоналом організацій різного профілю та масштабу для досягнення високих кінцевих результатів та водночас підвищення індексу самооцінки реалізація працівників. Методологія дослідження базується на використанні загальнонаукових методів узагальнення, групування (у змістовому аналізі праць економістів, які займаються вивченням якості трудового потенціалу), системного аналізу та синтезу (для виділення основних якостей успішний менеджер, складові трудового потенціалу). оціночна модель рівня самореалізації працівника в організації), графічне зображення (для візуалізації результатів та аналітичних даних). Результати. Обґрунтовується необхідність впровадження ідеології екогуманцентризму у практику державного управління через відповідну культуру системного (цільового) управління на основі кінцевих результатів, орієнтованих на людину, перш за все, в органах влади на всіх рівнях. Визначено роль компонентів якості трудового потенціалу організації у підтримці високих кінцевих результатів. Представлена модель оцінки рівня (індексу) самореалізації працівника в організації. Висвітлено та узагальнено основні підходи до визначення сутності поняття «якість трудового потенціалу» організації. Визначаються складові якості трудового потенціалу організації. Практичний зміст. Обґрунтовано необхідність врахування трудового потенціалу організації та оцінки її якості для реалізації концепції системного управління та розвитку країни в цілому. Перспективи подальших досліджень полягають у досягненні синхронізованої взаємодії великої кількості організацій, які складають суспільство в різних сферах та інститутах, шляхом досягнення певної "цілісності", яка в суспільстві обумовлена загальною сильною кінцевою метою уряду, яка є виправлено чіткими кінцевими результатами. у вигляді покращення якості життя громадян та зовнішнього іміджу держави.