Ефективність виробництва органічної продукції рослинництва - Чередніченко , Олена Олександрівна (Економічні горизонти, 2021)
Мета статті полягає в аналізі сучасних тенденцій світового та вітчизняного ринку органічної сільськогосподарської продукції, проведенні порівняльного аналізу виробництва традиційної та органічної продукції у сільськогосподарському підприємстві та оцінці ефективності її виробництва. Методологія. Методологічні та теоретичні принципи базуються на результатах досліджень, отриманих українськими та зарубіжними вченими у галузі аграрного органічного виробництва. Для досягнення поставленої в роботі мети були використані діалектичний метод пізнання та метод системного аналізу, монографічний та економічно-статистичний методи, методи порівняння та експертних оцінок, методи комп’ютерної обробки, аналізу та відображення інформації за допомогою програми Microsoft Excel. Результати. Виявлено, що ринок органічних продуктів є перспективним сегментом сучасного агропромислового світового і вітчизняного ринку, тому постійно збільшується кількість господарств, які займаються органічним виробництвом. Встановлено, що експорт вітчизняної органічної продукції значно перевищує обсяги внутрішнього споживчого ринку внаслідок низької платоспроможності населення України, але з огляду на зростання популярності продуктів, вирощених без застосування хімічних препаратів, органічне землеробство виглядає привабливою галуззю для інвестування. Проведено розрахунок й аналіз показників економічної ефективності органічного виробництва озимого жита в порівнянні з традиційним. Встановлено, що більш висока ціна на органічну продукцію компенсує вартість недоотриманих валових зборів через низьку врожайність, а валовий прибуток вищий завдяки меншим витратам на придбання допоміжних продуктів. Практичне значення. Чітке дотримання технології органічного виробництва та використання необхідної сільськогосподарської техніки дозволяє отримувати високий прибуток, а невикористання хімічних пестицидів та добрив дозволяє виробникам органічної сільськогосподарської продукції мати менші загальні витрати, що й приводить до зростання прибутковості. Перспективи подальших досліджень. Надзвичайно актуальним для виробників, які працюють на органічному ринку, і для тих, хто тільки планує є обґрунтування ціни пропозиції на дану продукцію. Вони повинні знати, за якого рівня ціни вироблена органічна продукція забезпечить їм очікуваний результат та надасть можливість покрити всі витрати на розвиток виробництва та сертифікацію продукції.