ОРГАНІЗАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ ВОЛОНТЕРСЬКИХ ОРГАНІЗАЦІЙ В УМОВАХ ВІЙНИ - Балачіна, Єлизавета; Джур, Ольга (Економічні горизонти, 2022)
Стаття присвячена аналізу актуальних питань організації діяльності волонтерських організацій в умовах війни. При визначенні сутнісних характеристик, складових процесу організації волонтерської діяльності використані системний аналіз, описові методи, методи спостереження, методи дослідження текстів. Проаналізовано поняття волонтерства та волонтерської діяльності. Виділені особливості зародження волонтерської діяльності в світі. Досліджено світовий досвід створення волонтерських організацій та процесу їх діяльності. Розглянуто норми законодавства України, які регулюють питання діяльності волонтерських організацій. Окреслено основні проблеми, які виникають під час здійснення діяльності волонтерськими організаціями. Показані напрями співробітництва волонтерських організацій з органами державної влади. Визначено роль волонтерських організацій у допомозі військовим та цивільному населенню в умовах війни України з РФ. Розглянуті провідні волонтерські організації, які надають допомогу в умовах війни в Україні.