ТРАНСФОРМАЦІЯ СФЕРИ МЕНЕДЖМЕНТУ ТА СОЦІАЛЬНО-ТРУДОВИХ ВІДНОСИН У ВОЄННИЙ ТА ПІСЛЯВОЄННИЙ ЧАС - Пачева, Наталія; Подзігун, Світлана (Економічні горизонти, 2024)
В статті розкрито особливості трансформації сфери менеджменту та соціально-трудових відносин у воєнний та післявоєнний періоди. Встановлено, що в цей період поширюються нетрадиційні форми зайнятості та організації праці. Доведено, що функція управління людськими ресурсами стає каталізатором узгодження інтересів роботодавців та працівників. Трансформація сфери менеджменту та соціально-трудових відносин у воєнний період відбулась за допомогою поширення дистанційного формату роботи. З’ясовано, що вдала організація роботи підприємства можлива за наявності досвіду роботи в дистанційному режимі та через доступність матеріально-технічних ресурсів і програмного забезпечення