ЕКОСИСТЕМНИЙ ПІДХІД ДО СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ В УМОВАХ ЗЕЛЕНОЇ ТА ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ НА ЗАСАДАХ БІОЕКОНОМІКИ - Будякова, Олена (Економічні горизонти, 2026)
У статті досліджено роль біоекономіки у вирішені глобальних викликів, яка зменшує залежність від викопного палива та створює нові біопродукти, що сприяє розвитку вуглецево-нейтральній економіці та резильєнтності. Визначено, що відновлення природних екосистем в Україні критично важливе через масштабні екологічні збитки від війни, які включають забруднення води, повітря, ґрунтів, зменшення біорізноманіття та потребують комплексного підходу в умовах зеленої та цифрової трансформації на засадах нових економічних моделей, зокрема циркулярної біоекономіки, смартекономіки, smart-спеціалізації