РЕГУЛЯТОРНІ МЕХАНІЗМИ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ В КОНТЕКСТІ ЗАГРОЗ ЕКОНОМІЧНІЙ БЕЗПЕЦІ У ВОЄННИЙ ПЕРІОД - Бондарук, Олег (Економічні горизонти, 2026)
У статті досліджено регуляторні механізми забезпечення продовольчої безпеки України в контексті загроз економічній безпеці в умовах воєнного стану. Обґрунтовано, що продовольча безпека має системний характер та визначається взаємодією кількісних і якісних параметрів, інституційною стійкістю та ефективністю державного управління. Визначено ключові загрози, пов’язані з незаконним вилученням і вивезенням зерна з тимчасово окупованих територій, руйнуванням логістики, тінізацією обігу агропродукції та перенаправленням фінансових потоків. Запропоновано напрями посилення регуляторної політики, зокрема через санкційні інструменти, портовий і митний контроль, цифрову простежуваність продукції та формування доказової бази для арешту активів і відшкодування збитків